Χριστουγεννιάτικη Πατινάδα

Κάλαντα του αγίου δωδεκαημέρου και παραδοσιακά τραγούδια πλημμύρισαν το κέντρο της Λαμίας μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα το απόγευμα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2023.

Οι μαθητές του παραδοσιακού κλαρίνου του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και του Ωδείου «ΕΝ ΩΔΑΙΣ» με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Δημήτρη Κουτή, μας χάρισαν παραδοσιακές μελωδίες της εορταστικής περιόδου, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων και δημιουργώντας μια φωτεινή  ατμόσφαιρα σε όλους τους δρόμους της πόλης.

Στην όμορφη αυτή Χριστουγεννιάτικη Πατινάδα συμμετείχε η χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με την επιμέλεια της καθηγήτριας κ. Ευαγγελίας Γούβαλη, η χορωδία του 2ου  Γυμνασίου Λαμίας με την επιμέλεια της Διευθύντριας κ. Μαρίας  Βε, το σύνολο παραδοσιακού βιολιού του κ. Δημήτρη Λόζου και το σύνολο παραδοσιακών κρουστών του κ. Δημήτρη Ρούσκα.

Παραδοσιακά τραγούδια ερμήνευσε και ο συνεργάτης των Ωδείων κ. Χρήστος Κίσσας, ενώ στο σύνολο συμμετείχε με την κιθάρα του ο κ. Κώστας Βέλλιος.

Ένα υπέροχο χοροστάσι στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας από το Λύκειον των Ελληνίδων Λαμίας, το οποίο συνόδευσε όλη την πατινάδα και του οποίου τη διδασκαλία επιμελείται ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Τσαγανός.

Μετά την πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η πρώτη στάση έγινε στο κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου, στην οδό Καλύβα –Μπακογιάννη, όπου μουσικοί και χορευτές τίμησαν τον ήρωά μας με έναν λεβέντικο τσάμικο χορό. Στη συνέχεια τραγουδώντας κάλαντα  του αγίου δωδεκαημέρου και παραδοσιακά τραγούδια ανηφόρισαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου στο κέντρο της πλατείας στήθηκε χορός και παρουσιάστηκε μια μικρή προεόρτια εκδήλωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αποφώνησε με εγκάρδιες προεόρτιες ευχές στους παρευρισκόμενους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τσίπουρο από το Λύκειον των Ελληνίδων Λαμίας καθώς και παραδοσιακά γλυκίσματα από το εργαστήριο του κ. Κωνσταντίνου Μπισμπίκη.

Τη φωτογράφιση και την βιντεοσκόπηση της πατινάδας επιμελήθηκαν η Βάσω Μιχοπούλου, ο Λάμπρος Χαραλάμπους και ο Γιάννης Ξυδιάς. Την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης επιμελήθηκαν ο κ. Μάνθος Λαγός και ο κ.  Ηλίας Παναγιωτόπουλος.