Σεβασμιώτατος: «Το Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός» είναι μια ζωγραφιά!!»

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα του εορτασμού του Προστάτου και Πολιούχου της Λαμίας, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά τελέσθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2023 – 2024 του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός».

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ωδείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λευκουπόλεως κ. Πολυκάρπου, ενώ συμμετείχαν οι υπεύθυνοι ιερείς των 10 κατά τόπων Παρατημάτων του Ωδείου σε όλη την Φθιώτιδα και έψαλαν νέοι Διπλωματούχοι και Πτυχιούχοι του Ωδείου.

Ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ αναφέρθηκε με συγκίνηση στα 4 χρόνια λειτουργίας του Ωδείου σημειώνοντας ότι το όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά συνεχώς αυξάνεται, προοδεύει και δημιουργεί ευκαιρίες και γέφυρες για την ανάπτυξη της παιδείας, του πολιτισμού και της τέχνης στην Φθιώτιδα, στην Εκκλησία προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους επωνύμους και ανωνύμους συμπαραστάτες στο έργο του Ωδείου, όχι μόνο από την Φθιώτιδα, αλλά από πολλά μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι και προσφέρουν εκ του περισσεύματος της αγάπης τους και ορμώμενοι από συγκίνηση για το έργο του Ωδείου.

Ο κ. Ιωακείμ ευχαρίστησε με εγκάρδια αισθήματα υιικού σεβασμού και αφοσιώσεως στα οράματα του Ποιμενάρχου της Φθιώτιδος, Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, για την πατρική στήριξη, την αδιάλειπτη αγάπη και μέριμνά του για την πρόοδο του Ωδείου, αλλά και για τα οράματά του και τους σχεδιασμούς του για το μέλλον για την εξέλιξη του Ωδείου, των καθηγητών και των 600 και πλέον μαθητών και μαθητριών σε όλο το εύρος της Περιφερειακής Ενότητος Φθιώτιδος.

Έπειτα παρουσίασε τους 22 καθηγητές και καθηγήτριες του Ωδείου, οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρισταμένους.

Η μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας για επίβλεψη της απρόσκοπτης υλοποιήσεως των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της ομαλής διοικητικής λειτουργίας του εκάστοτε Παραρτήματος δημιούργησε και την ανάγκη διορισμού υπευθύνων των 10 Παραρτημάτων του Ωδείου και της θερινής λειτουργίας του Ωδείου και όλων των Παραρτημάτων κατά την περίοδο λειτουργίας του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούριο Λοκρίδος, οι οποίοι και έλαβαν από το χέρια του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών τον διορισμό τους, συνοδευόμενο από την πατρική του ευχή για καλή επιτυχία στην επιτέλεση του καθήκοντός τους.

Οι υπεύθυνοι των Παρατημάτων του Ωδείου είναι οι εξής:

1. Η κα Ευθυμία Σιαφάκα, Υπεύθυνη του Παραρτήματος Καμένων Βούρλων.

2. Ο κ. Ιωάννης Παπανικολάου, Υπεύθυνος του Παραρτήματος Μαλεσίνης.

3. Ο κ. Ιωάννης Μπουρλής, Υπεύθυνος του Παραρτήματος Αταλάντης.

4. Η κα. Αικατερίνη Κωνσταντίνου, Υπεύθυνη του Παραρτήματος Στυλίδος.

5. Η κα. Γεωργία Καστάνη, Υπεύθυνη του Παραρτήματος Πελασγίας.

6. Ο κ. Ανάργυρος Βλάχος, Υπεύθυνος του Παραρτήματος Κάτω Τιθορέας.

7. Η κα. Ευαγγελία Γούβαλη Υπεύθυνη του Παραρτήματος Δυτικής Φθιώτιδος.

8. Ο κ. Χρήστος Τσιρίγκας, Υπεύθυνος του Παραρτήματος Ομβριακής.

9. Ο κ. Χαράλαμπος Κολιάτος, Υπεύθυνος του Παραρτήματος Ραχών.

10. Η κα. Μαργαρίτα Παλαιολόγου, Υπεύθυνη του Παραρτήματος παραλίας Λιβανατών.

11. Η κα Αναστασία Δαλαμάγκα, Υπεύθυνη της θερινής λειτουργίας του Ωδείου και όλων των Παραρτημάτων κατά την περίοδο λειτουργίας του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούριο Λοκρίδος.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απένειμε τα Πτυχία και τα Διπλώματα στους επιτυχόντες την περσινή χρονιά, οι οποίοι και έλαβαν τους τίτλους σπουδών τους με βαθμό «Άριστα» συγχαίροντας τους πατρικά:

Οι νέοι πτυχιούχοι Βυζαντινής Μουσικής είναι οι εξής:

Μαγδαληνή  Μελισσουργού, π. Κωνσταντίνος Βάγιας, Ειρήνη Ξενοκώστα, π. Δημήτριος Ντάλλας, Ελένη Σωτηρίου και Παναγιώτα Κατσαρού.

Οι νέοι Διπλωματούχοι Βυζαντινής Μουσικής είναι οι εξής:

π. Δημήτριος Ατματζίδης, Αναστάσιος Λεμονής, Αλέξανδρος Λεμονής, Κωνσταντίνος Λεμονής, Αναστασία Κρυσταλλόγιαννη και Χρήστος Τσιλιμάγκος.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τον πατρικό λόγο του κ. Συμεών ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ορίσαμε φέτος την σημερινή ημέρα, την ημέρα του Πολιούχου μας Ευαγγελιστή Λουκά, να τελέσουμε τον Αγιασμό για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει στο Ωδείο μας, τόσο εδώ στο κέντρο στη Λαμία, στην έδρα του Ωδείου όσο και στα 10, προς το παρόν, Παραρτήματα του Ωδείου σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος. Δέκα κυψέλες μικρές, αλλά αναπτυσσόμενες, κυψέλες πολιτισμού, αλλά και νησίδες συνεργασίας, διότι αποβλέπουμε μέσα από κάθε δραστηριότητα της Μητροπόλεως μας σε ένα άνοιγμα, σε ένα άνοιγμα της κοινωνίας, σε ένα άνοιγμα της Εκκλησίας και η ανοιχτωσιά φανερώνεται από τη δυνατότητα κάποιου να διαλέγεται, να ακούει, να συνεργάζεται, να συνθέτει και να συμπράττει. Όποιος κλείνεται στον εαυτό του, όποιος θεωρεί ότι μόνος του μπορεί να τα καταφέρει, όποιος θεωρεί ότι κατέχει την αποκλειστικότητα της γνώσης ή της τέχνης ή της ικανότητας, αυτός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία, αφενός μεν ατομική ή προσωπική αφετέρου δε είναι και επικίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και για την πρόοδο ενός στόχου.

Δημιουργήσαμε τα 10 αυτά Παραρτήματα, αλλά και την έδρα εδώ Ωδείου για να δοκιμάσουμε και να δοκιμαστούμε, να δοκιμάσουμε και εμείς, κατά πόσο έχουμε πραγματικά κουλτούρα συνεργασίας και δεν είναι απλώς για εμάς ένα σύνθημα. Μας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμαστούμε και να φανερώσουμε το κατά πόσο πραγματικά συνεργαζόμαστε, κατά πόσο πραγματικά το εννοούμε και κατά πόσο πραγματικά είναι ανοιχτές οι πόρτες, όχι του κτιρίου μόνο αλλά της καρδιάς μας και προκαλώ και παρακαλώ την κοινωνία ολόκληρη αν διαπιστώσει λογικές αποκλεισμού ή ελιτισμού ή ναρκισσισμού από τη δική μας πλευρά, όχι απλώς να μας το επισημάνει, αλλά και να διαμαρτυρηθεί και να αξιώσει οι πόρτες μας να είναι ορθάνοιχτες.

Νομίζω ότι έχουμε δώσει εξετάσεις αυτή την πρώτη περίοδο των πρώτων τεσσάρων ετών διακονίας, και παρακαλούμε και ικετεύουμε για συνεργασίες και συνέργειες, χτυπάμε όλες τις πόρτες γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι όσο περισσότεροι είμαστε και όσο πιο διαφορετικοί είμαστε, τόσο πιο σπουδαίο και μεγάλο έργο μπορούμε να προσφέρουμε.

Για αυτόν τον λόγο και σε κάθε ένα από τα Παραρτήματά μας απευθύνουμε πρόσκληση στον οικείο Δήμο, στην οικεία Κοινότητα, στους οικείους Πολιτιστικούς, Λαογραφικούς, Επιμορφωτικούς, διαφόρους Συλλόγους και διάφορες οργανώσεις, αλλά και σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε συμπολίτη αλλά και στις Αρχές τις θεσμικές του τόπου, την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλους ανεξαιρέτως, όποια θέση διακονίας και αν έχει κανείς, το ίδιο και με την Εκπαιδευτική κοινότητα, το ίδιο με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Ανοίγονται δυνατότητες, ευκαιρίες και δρόμοι. Η Εκκλησία δεν έχει χρώματα. Το χρώμα της Εκκλησίας όπως είπα πριν 4 χρόνια στην Ενθρόνισή μου είναι το χρώμα της Φθιώτιδας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Συμεών ανέφερε:

«22 επιστήμονες, καλλιτέχνες, εραστές της μουσικής, της παιδείας, του πολιτισμού, της τέχνης και του τόπου και άλλοι τόσοι που έρχονται με τα πτυχία και τα διπλώματα, τα οποία λαμβάνουν, παρέμειναν εδώ στη Λαμία στον τόπο μας και τους ευγνωμονώ και τους ευχαριστώ και για αυτό τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, θερμότατα συγχαρητήρια. Πραγματικά είναι άξιοι, πανάξιοι, εκλεκτοί και πανάξιοι και προσφέρουν όχι μόνο μουσική γνώση, όχι μόνο μουσική κατάρτιση, αλλά αγαπούν τα παιδιά, αγαπούν τα παιδιά και αυτό είναι το πιο σημαντικό και συμμετέχουν και στα προβλήματα των παιδιών και στις χαρές και στις λύπες και έρχονται να γίνουν μία ομάδα.

Αυτή η πετυχημένη ομάδα δεν θα μπορούσε να αποδώσει αν δεν είχε εμπνευσμένο μαέστρο, τον κ. Ανδρέα Ιωακείμ, εκλεκτό, πολύτιμο, επιστήθιο φίλο, ηγαπημένο, χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον Ευαγγελιστή της αγάπης, στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, έρχονται μέσα στην καρδιά μου, γιατί είναι όντως «επιπεσών επί τω στήθει του Επισκόπου» καθ’ έκαστην ημέρα, με αγάπη για το Ωδείο, με αγάπη για τη Μητρόπολη, με αγάπη για την κοινωνία.

Συγχαίρω τους νέους διπλωματούχους, τους νέους αποφοίτους, ιερείς και λαϊκούς, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι πέρα από το φόρτο των καθηκόντων τους, μελέτησαν, σπούδασαν, κουράστηκαν και πέτυχαν».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Ο Άγιος Λουκάς μεταξύ όλων των άλλων ήταν και ζωγράφος και εύχομαι με τη δύναμη του Αγίου Λουκά, να ζωγραφίζετε μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, μέσα στα Αμφιθέατρα, στα Πολιτιστικά κέντρα, στα νυχτερινά κέντρα, στις εκδηλώσεις, στους γάμους, στις χαρές, να ζωγραφίζετε παντού με τη μουσική σας, με τη φωνή σας, με την καρδιά σας, με τη ψυχή σας. Το Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός» είναι μια ζωγραφιά!!».

Τέλος, κατά την έξοδο του Αμφιθεάτρου εκ μέρους του Ωδείου δόθηκε σε όλους κέρασμα και ένα αναμνηστικό δώρο.

Στην Εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.